Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

5 praktische zaken die elke startende ondernemer zou moeten regelen

Martijn Pennekamp
10 februari 2023

Het starten van jouw eigen onderneming is natuurlijk ontzettend spannend. Misschien droom jij hier al jaren van en heb je eindelijk de stap durven zetten. Hoewel het starten van een eigen bedrijf natuurlijk super leuk is. Komt hier stiekem best wel wat bij kijken. Het bedenken van een naam voor jouw bedrijf. Het inschrijven bij de KVK en het openen van een zakelijke rekening zijn de eerste stappen die je gaat zetten. Daarnaast zijn er echter nog behoorlijk wat praktische zaken die belangrijk zijn om goed te regelen. Toch worden deze praktische zaken vaak vergeten, of geparkeerd met de gedachte; dat doe ik later wel. Dat later wordt uiteindelijk nooit terwijl deze zaken oh zo belangrijk zijn. Wat de 5 belangrijkste praktische zaken zijn om meteen te regelen als startende ondernemer vertellen wij jou in deze blog.

1. Zorg voor een goed ondernemingsplan

Het opstellen van een ondernemingsplan is ontzettend belangrijk omdat je hierin alle zaken duidelijk op papier zet. Je geeft hierin informatie over jouw bedrijf, het idee en de markt. Je beschrijft concreet wat de doelen zijn voor jouw bedrijf en hoe jij deze doelen gaat realiseren. Door een ondernemingsplan te schrijven wordt je als het ware gedwongen om goed na te denken over alle aspecten van het ondernemerschap en niet alleen het leuke gedeelte waarin je hopelijk een succesvolle en winstgevende onderneming wordt.

Wat staat er in een goed ondernemingsplan?

  • Maak een samenvatting van jouw ondernemersplan. Niet elke investeerder of bank heeft tijd om een volledig ondernemersplan door te spitten. In een samenvatting moeten de belangrijkste aspecten van jouw onderneming aan bod komen.
  • Een beschrijving van jezelf mag niet ontbreken in een goed ondernemingsplan. Wie ben jij? Wat zijn jouw eigenschappen en waar liggen jouw sterke en zwakke punten.
  • Zorg voor een duidelijke omschrijving van jouw bedrijf.
  • Doe een marktonderzoek. Wat zijn de trends en hoe ga jij daarop inspelen?
  • Een marketingplan is misschien wel het belangrijkste onderdeel van jouw ondernemingsplan. Hoe ga jij jouw product of dienst in de markt zetten?
  • Het maken van een SWOT analyse zorgt voor een duidelijke samenvatting van alle bevindingen die jij hebt gedaan. Hierin staan de sterkte en zwakte punten van jouw bedrijf en de bedreigingen en kansen van de markt.

Als laatste is het belangrijk om een financieel plan op te stellen. Hoe ga jij jouw onderneming financieren?
Als startende ondernemer is het ontzettend belangrijk om je te realiseren dat je niet alles zelf kan doen. Stel jij wil een eigen webshop starten, dan moet je denken aan zaken als productinkoop, een website (laten) bouwen, marketing, het inpakken en versturen van bestellingen en een goede administratie. Fulfilment uitbesteden zou dan een goede optie kunnen zijn. Probeer niet alles alleen te doen!

2. Sluit de juiste verzekeringen af

Als ondernemer is het ontzettend belangrijk om jou te verzekeren voor bijvoorbeeld ziekte, aansprakelijkheid of arbeidsongeschiktheid. Er zijn ontzettend veel verschillende verzekeringen die je als ondernemer kunt afsluiten. Het is daarom belangrijk om te kijken welke verzekeringen bij jouw onderneming passen. Hoewel het een kostbare investering is, is het wel ontzettend belangrijk om dit in het beginstadium van jouw onderneming meteen goed te regelen. Juridische kosten of verloren inkomsten bij ziekte zijn immers nog veel groter en je kan hier serieus door in de problemen/schulden raken.

3. Regel je pensioen

Voor veel mensen voelt het pensioen een beetje als een ver van mijn bed show. Voor het zover is zijn we waarschijnlijk tientallen jaren verder. Als ondernemer kun je je niet aansluiten bij een pensioenfonds zoals dat in loondienst wel werkt. Je moet daarom op zoek naar andere manieren om jouw pensioen te regelen. Dit kan je op verschillende manieren doen zoals het zelf sparen voor jouw pensioen, beleggen of door middel van een lijfrente.

4. De administratie

Een goede administratie is niet alleen wettelijk verplicht voor de belastingdienst. Maar is daarnaast ook ontzettend belangrijk voor jouzelf als ondernemer. Je creëert zo een duidelijk overzicht van jouw inkomsten en uitgaven en de winst. Zorg voor een goed boekhoudprogramma en denk goed na over jouw uurtarief. Daarnaast is het belangrijk om jouw urenregistratie goed bij te houden en voldoende geld apart te zetten voor de BTW en inkomstenbelasting.

5. Noodzakelijke juridische documenten

Als allerlaatste is het belangrijk om te zorgen voor de noodzakelijke juridische documenten zoals de algemene voorwaarden, offertes en contracten. In de algemene voorwaarden maak jij meteen duidelijk aan de klant wat hun rechten en plichten zijn. Vergeet de algemene voorwaarden niet mee te sturen met een offerte of bij de aankoop van een product. Zonder akkoord zijn de algemene voorwaarden niets waard.
Zoals je ziet zijn er genoeg praktische zaken voor startende ondernemers om te regelen!

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl, starten.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.

Blog

Je bedrijf milieuvriendelijker maken? Zo pak je het aan


Alles wat je moet weten over een zakelijk postadres als startende onderneming


Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer
Starter
in beeld
Melanie Broekhuis
Liefdeskriebels
Lees meer