Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Carrièrepaden in de VVT: de juiste baan kiezen

Martijn Pennekamp
21 augustus 2024

Het kiezen van de juiste baan in de Verpleging, Verzorging en Thuiszorg (VVT) vereist een zorgvuldige overweging. Deze sector biedt veel mogelijkheden, maar het is belangrijk om een baan te vinden die bij je vaardigheden en interesses past. Hier zijn enkele stappen en tips om je te helpen bij het kiezen van de juiste baan.

Zelfreflectie: wat vind je echt leuk?

De eerste stap naar werken in de VVT is zelfreflectie. Wat zijn je interesses, vaardigheden en waarden? Vraag jezelf af wat je leuk vindt om te doen en waar je goed in bent. Dit helpt om een baan te vinden die echt bij je past. Misschien heb je een passie voor het helpen van ouderen. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je  meer geïnteresseerd bent in de technische kant van de zorg, zoals medische apparatuur en technologie​.

Verken de sector

De VVT-sector is divers, met veel verschillende functies. Oriënteer je op rollen zoals verpleegkundige, verzorgende, of specialistische functies zoals geriatrisch verpleegkundige. Dit geeft je een beter beeld van de mogelijkheden en helpt je om een geïnformeerde keuze te maken.

Opleiding en scholing

Onderzoek welke opleidingen en certificeringen nodig zijn voor de functies die je interesseren. Veel VVT-functies vereisen specifieke opleidingen en voortdurende bijscholing. Informeer je over de mogelijkheden voor professionele ontwikkeling en training binnen je organisatie. Dit helpt je om voorbereid te zijn en vergroot je kansen op succes​.

Bedrijfscultuur en werkomgeving

De bedrijfscultuur is een belangrijke factor in je werkplezier. Denk aan werktijden, flexibiliteit in werklocatie (zoals thuiswerken), en de omgang met collega’s. Vraag eventueel of je een dagje kunt meelopen om de sfeer te proeven. Dit geeft je een beter idee of de cultuur van het bedrijf bij je past​.

Carrièremogelijkheden

Bepaal welke functies groeipotentieel hebben en hoe je kunt doorgroeien binnen de organisatie. Dit kan variëren van horizontale bewegingen naar andere functies tot verticale promoties naar leidinggevende posities. Mentorprogramma’s en regelmatige evaluaties kunnen hierbij ondersteunend zijn​.

Salaris en arbeidsvoorwaarden

Vergelijk het salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden van verschillende functies. Gebruik tools zoals salaris checks om te zien wat een gebruikelijk salaris is voor de functies die je overweegt, en overweeg hoeveel je nodig hebt om comfortabel te leven. Zorg ervoor dat je financiële verwachtingen overeenkomen met wat de functie biedt​.

Reistijd en locatie

Overweeg hoeveel reistijd acceptabel is voor jou en of je bereid bent om te verhuizen voor een baan. Een lange reistijd kan op de lange termijn belastend zijn, dus dit is een belangrijke factor om in gedachten te houden​.

Hulp en advies

Twijfel je tussen verschillende opties? Zoek advies bij professionals in de sector. Praat met mensen die al in de functies werken die je overweegt, of vraag om loopbaanadvies van een coach of mentor. Dit kan je helpen om een beter geïnformeerde beslissing te maken​.

Maak geen overhaaste keuze: bedenk welke baan bij jou past

Nu kun jij een weloverwogen beslissing maken over welke baan het beste bij jou past in de VVT-sector. Zo creëer je een solide basis voor een bevredigende en succesvolle carrière. Heb jij al een beeld gekregen van wat je wilt gaan doen?

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl, starten.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.

Blog

Carrièrepaden in de VVT: de juiste baan kiezen


Zo kies je de beste dekking voor je bedrijfsauto


Lees meer

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer