Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Een openstaande factuur in een uur betaald? Het kan!

Gerdine Annaars
13 oktober 2016

Dat je klanten lange betalingstermijnen hanteren (60 of zelfs 90 dagen is geen uitzondering) is niet alleen vervelend, maar kan ook grote gevolgen hebben voor de continuïteit van je bedrijf. Je kunt je inkoopfacturen niet betalen, geen investeringen doen en geen mensen inhuren. Je staat hierin niet alleen, van de Nederlandse ondernemers heeft 75% te maken met slecht betalende klanten. Hoe ga je hier mee om? Kijk eens naar debiteurenfinanciering (factoring) om werkkapitaal binnen je bedrijf beschikbaar te krijgen.

Hoe werkt factoring?

Factoring werkt als volgt: de bank of factormaatschappij (factor) neemt de factuur van je over en maakt het bedrag dezelfde dag of op overeengekomen termijn aan jou over minus de fee. De fee is een afgesproken percentage van het factuurbedrag. De debiteur betaalt dus niet aan jou, maar rechtstreeks aan de factor. Bedenk wel: jouw klant moet wel mee willen werken en er zal onderzoek naar zijn kredietwaardigheid plaatsvinden. Een goede relatie met je klant en een levering naar tevredenheid is dus wel een voorwaarde. Door debiteurenfinanciering in te zetten heb je snel cash tot je beschikking dat je bijvoorbeeld in de inkoop voor een volgende order kunt steken.

Groei door investeren en innoveren

“Factoring zou je kunnen zien als een vorm van alternatieve financiering”, zegt Tony Campbell van Campbell Finance. Campbell Finance is een van de partners waarmee de Kamer van Koophandel bijeenkomsten organiseert over alternatieve financieringsvormen. Ondanks dat factoring al heel lang bestaat, dringt het de laatste jaren pas écht goed door tot het MKB en het kleinere segment hierin.

Campbell: “Dat heeft te maken met banken, die vaker de hand op de knip houden als een bedrijf aanklopt voor een financiering. Hoe begrijpelijk ook: die ondernemer wil en moet natuurlijk wel door als hij wil groeien, en heeft daarvoor geld nodig”. Dat garandeert de factor door de vordering geheel over te nemen. Zelfs als de klant uiteindelijk niet betaalt, ligt de verantwoordelijkheid bij de factormaatschappij. De ondernemer kan zich dus focussen op waar hij goed in is: ondernemen!

Markt alternatieve financiering wordt volwassen

Ondernemers kloppen steeds meer aan bij alternatieve financiers. Met ruim €1 miljard aan kredieten die niet via de bank zijn verstrekt, nam de (online) markt voor alternatieve financiering in continentaal Europa met meer dan 70% toe. Dit blijkt uit het jaarlijkse European Alternative Finance Industry-onderzoek van accountantskantoor KPMG en Universiteit van Cambridge in ruim dertig Europese landen.

Verwachtingen nabije toekomst

Campbell: “Ik verwacht dat in de nabije toekomst alternatieve financieringsvormen steeds meer terrein winnen, zowel binnen Nederland als daar buiten. Denk aan crowdfunding, ketenfinanciering en uiteraard ook factoring. Kleine ondernemers zullen steeds minder gebruik kunnen maken van de diensten van banken omdat deze zoveel zekerheden vragen. En dat terwijl de behoefte aan financieringen juist alleen maar toeneemt nu we uit de crisis beginnen te komen."

Meer informatie over factoring

Meer informatie over factoring vind je hier.

Gerdine Annaars

Gerdine is met veel plezier werkzaam als adviseur Ondernemersondersteuning bij de Kamer van Koophandel. Gerdine adviseert ondernemers over het succesvol starten van een eigen bedrijf. Een goede voorbereiding is het halve werk.

De ondernemer op praktische wijze ondersteunen bij de start van zijn bedrijf en bij alle uitdagingen die daarna op zijn pad komen is Gerdine haar doel.

Wil je in contact komen met Gerdine? mail haar dan via gerdine.annaars@kvk.nl of volg haar via Twitter en Linkedin.

 

Blog

Je bedrijf milieuvriendelijker maken? Zo pak je het aan


Alles wat je moet weten over een zakelijk postadres als startende onderneming


Lees meer

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer