Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Fiscale en arbeidsrechtelijke risico’s voorkomen? Stel jezelf eens wat vragen

Marco Bruijsten
18 december 2017

Nog steeds wordt dagelijks de beslissing genomen om een bedrijf te starten. Daarbij horen allerlei stappen: een eenmanszaak of bv, praten met een accountant, verzekeringen afsluiten, een naam verzinnen en een website laten maken en nog veel meer.

Met de onzekerheid omtrent de wet DBA en de mogelijke opdrachtgeversverklaring is het ook belangrijk om jezelf enkele vragen te stellen over de aard van je activiteiten. Gewoon om te voorkomen dat jij en je opdrachtgever in de toekomst fiscale en/of arbeidsrechtelijke risico’s lopen. Vraag jezelf dus af:

  • Hoeveel opdrachtgevers zal ik vermoedelijk hebben per kalenderjaar? Zijn dat er meer dan drie? Zou één opdrachtgever goed kunnen zijn voor 70% of meer van mijn jaaromzet?
  • Zorg ik zelf voor mijn opdrachten of werk ik vooral via intermediairs? Voldoe ik aan de ondernemerscriteria als ik de ondernemerscheck doe op de website van de Belastingdienst?
  • Werk ik met eigen materialen of gereedschappen of krijg ik die van de opdrachtgever? Betaal ik er dan een vergoeding voor?
  • Doe ik in het algemeen reguliere werkzaamheden bij de opdrachtgever? Zijn er ook werknemers die dezelfde werkzaamheden doen? Hoort het tot de core business van de opdrachtgever? Zijn mijn activiteiten in de organisatie van de opdrachtgever ingebed?
  • Doe ik regelmatig langdurige opdrachten? Werk ik langer dan 12 maanden op een fulltime opdracht? Ligt mijn uurtarief hoger dan € 18 en lager dan € 75?                              

De Belastingdienst kan namelijk op verschillende manieren controleren of je aan de regels voldoet. Enerzijds kunnen ze controleren of je aan de ondernemerscriteria voldoet en of het dus terecht is of je de aftrekposten en vrijstellingen van de eenmanszaak geniet. Deze controle heeft in feite niets met je opdrachtgever te maken en is je eigen risico.

Loondienst of niet?

Anderzijds kunnen ze controleren of je werksituatie kwalificeert als arbeidsovereenkomst. De opdrachtgever (of intermediair) is hiervoor medeverantwoordelijk. Indien er door de Belastingdienst een dienstverband wordt geconstateerd, kan dit leiden tot navorderingen en boetes bij zowel de opdrachtgever (of intermediair) als bij jezelf als zelfstandig ondernemer. Intussen zijn opdrachtgevers en intermediairs een stuk voorzichtiger geworden met het inhuren van zelfstandig ondernemers. Lang niet alle opdrachten zijn beschikbaar voor zelfstandig ondernemers. Steeds vaker vragen opdrachtgevers van de professionals om te werken vanuit een loondienstverband. Dit kan bijvoorbeeld met een payroll constructie of met een DUBV volgens het Uniforce-concept.

Switchen? Duur en ingewikkeld

Voor jou als zzp’er is het vooral van belang om in te schatten of het waarschijnlijk is dat je regelmatig moet switchen van rechtsvorm. Als je voor de ene opdracht wel als zelfstandig ondernemer aan de slag kunt en voor de volgende weer een dienstverband moet aangaan, is het altijd voordeliger om te kiezen voor stabiliteit. Elke werkvorm heeft zijn voor- en nadelen maar steeds switchen is in elk geval onvoordelig. Stel je eens voor: soms met een boekhouder werken en dan weer niet. Eerst verplicht meedoen in een pensioenfonds en dan weer een pensioenbreuk. Dan weer in het sociaal stelsel en er even later weer uit. Dan een particuliere AOV afsluiten – en dan de polis weer stoppen. Steeds switchen is duur en ingewikkeld.

DUBV?

Voor professionals die in een dergelijke situatie terecht kunnen komen is het beter om vanuit een loondienstverband te werken. Je betaalt wellicht wat meer belasting dan met een eenmanszaak, maar op de langere termijn is het voordeliger. Dat dienstverband kun je natuurlijk aangaan met de opdrachtgever, maar ook met de intermediair (payroll, uitzending of detachering). Je kunt ook werken met een DUBV, volgens het Uniforce-concept. Dan heb je nog het voordeel dat je niet alles wat je verdient hoeft te verlonen en dat je je bedrijfskosten kunt aftrekken van de winst. Oriënteer je dus goed voordat je een keuze maakt.

Marco Bruijsten

Marco Bruijsten is consultant bij Uniforce. Hij heeft jarenlange werkervaring opgedaan in de bemiddeling van (financieel) zelfstandig professionals. Daardoor heeft hij een goed beeld gekregen van zaken die zowel voor de zelfstandig ondernemer als opdrachtgever belangrijk zijn. Binnen Uniforce adviseert hij zelfstandigen over de verschillende flexibele werkvormen, waaronder ook het Uniforce-concept. www.uniforce.nl.

agenda

Data ophalen ...

Blog

Je bedrijf milieuvriendelijker maken? Zo pak je het aan


Alles wat je moet weten over een zakelijk postadres als startende onderneming


Lees meer

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer