Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Hier moet je als starter extra aandacht aan besteden

Martijn Pennekamp
26 juli 2024

Als startende ondernemer heb je ongetwijfeld al veel blogs over ondernemen gelezen. Als je googlet op startende ondernemer, dan krijg je immers tientallen pagina’s met allemaal bruikbare tips. Veel van die tips zijn overigens erg waardevol, laat daar geen misverstand over bestaan.

Bijvoorbeeld belastingtips, hoe je een marktonderzoek moet uitvoeren, hoe je voldoende kapitaal moet verwerven en ga zo maar verder. Dit zijn allemaal erg relevante zaken, maar in veel blogs lees je weinig terug over zaken die juist in 2024 en de toekomst zeer relevant zijn. Daarom gaan wij daar in deze blog wel aandacht aan besteden, zodat je goed voorbereid bent.

De IT van je onderneming

In elke onderneming speelt de IT in 2024 een grote rol. Toch vergeten veel starters dat een goede infrastructuur van meet af aan al zeer relevant is. Maar op welke manieren is de IT binnen een onderneming dan relevant? In de eerste plaats voor de bescherming. Cybercriminelen worden steeds actiever, want binnen die criminele sector is gigantisch veel geld te verdienen, terwijl de pakkans heel klein is.

Aandacht aan de veiligheid besteden is dan ook cruciaal. Maar goede IT-oplossingen helpen je bedrijf ook verder. Met een slim boekhoudpakket heb je bijvoorbeeld minder mensen voor de administratie nodig. Gaat de IT van je onderneming waarschijnlijk zeer complex worden en wil je er zelf niet veel tijd en aandacht aan besteden? Dan is managed services misschien wel iets voor jouw onderneming.

De juiste adviseurs inschakelen

Veel zaken wil je als startende ondernemer ongetwijfeld zelf doen. Deze redenatie is ook wel te begrijpen. Je hebt immers nog niet veel geld te besteden en je denkt dat je zo goedkoper uit bent. Toch moeten we dat beeld een beetje nuanceren. Vaak ben je weliswaar minder geld kwijt, maar als ondernemer is juist tijd geld.

Alle tijd die je kunt besteden aan je ondernemersactiviteiten voor klanten, zet zich uiteindelijk om in geld. En als ondernemer krijg je ook te maken met zaken waar je nu waarschijnlijk nog weinig van weet. Denk aan de wetgeving omtrent de algemene voorwaarden, wat je moet doen bij een dubieuze debiteur, hoe je de marketing moet aanpakken en ga zo maar verder.

Je in al die zaken verdiepen is natuurlijk interessant, maar heb je daar als startende ondernemer wel de tijd voor? Waarschijnlijk is het antwoord nee. Daarom doe je er goed aan om daarvoor de juiste adviseurs in te schakelen. Dit maakt het ondernemen voor jou namelijk een stuk gemakkelijker. Maar wat zijn dan de juiste adviseurs voor startende ondernemers? Dan kun je denken aan ervaren boekhouders, SEO-specialisten, juristen en ga zo maar door. Werken met adviseurs is een financiële investering, maar zij tillen je onderneming sneller naar een hoger niveau.

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl, starten.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.

Blog

Carrièrepaden in de VVT: de juiste baan kiezen


Zo kies je de beste dekking voor je bedrijfsauto


Lees meer

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer