Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Je bedrijf milieuvriendelijker maken? Zo pak je het aan

Martijn Pennekamp
22 oktober 2024

Steeds meer bedrijven beseffen dat duurzaam ondernemen de weg vooruit is. Van energie besparen tot afval scheiden, er zijn tal van manieren om de impact van jouw bedrijf op het milieu te verkleinen. Het mooie is dat veel van deze stappen ook nog eens goed zijn voor je kostenbesparing. Hier zijn een paar eenvoudige, maar effectieve tips om je bedrijf milieuvriendelijker te maken.

Duurzaam inkopen als eerste stap

Een van de makkelijkste manieren om je bedrijf een stuk groener te maken, is door duurzaam in te kopen. Dat betekent dat je bewust kiest voor materialen die minder belastend zijn voor het milieu, zoals gerecycled papier, biologisch katoen of producten met een langere levensduur. Overweeg bijvoorbeeld om je kantoor te voorzien van producten die gerecycled of herbruikbaar zijn, en probeer zoveel mogelijk plastic verpakkingen te vermijden. Het is een kleine aanpassing die al snel een groot verschil kan maken. Steeds meer leveranciers bieden een breed scala aan duurzame opties, zodat je eenvoudig de eerste stappen kunt zetten richting een groenere toekomst.

Efficiënt afval scheiden met een rolcontainer

Afval scheiden is een eenvoudige, maar krachtige manier om je bedrijf milieuvriendelijker te maken. Door afvalstromen goed te scheiden, kunnen materialen worden gerecycled in plaats van te eindigen op de afvalhoop. Overweeg een rolcontainer huren voor het gescheiden inzamelen van afval, zoals plastic, glas en papier. Plaats de rolcontainers op strategische plekken in je bedrijf, zodat medewerkers gemakkelijk toegang hebben en hun afval direct op de juiste manier kunnen weggooien. Dit verlaagt niet alleen de hoeveelheid restafval, maar zorgt er ook voor dat je bedrijf bijdraagt aan de circulaire economie.

Papiercontainer inzetten voor efficiëntere recycling

Een praktische aanvulling op je afvalbeheer is het gebruik van een papier container. Veel kantoren produceren nog steeds grote hoeveelheden papierafval, en door dit apart te houden, kun je ervoor zorgen dat al het papier op de juiste manier gerecycled wordt. Een papiercontainer maakt het eenvoudig voor iedereen om papierafval snel en efficiënt te scheiden. Zorg ervoor dat deze containers goed zichtbaar zijn op kantoor, zodat het voor je medewerkers een automatisme wordt om papierafval gescheiden te houden.

Bewustwording creëren binnen je bedrijf

Duurzaamheid werkt pas echt als iedereen binnen het bedrijf bewust meedoet. Het is daarom belangrijk om je medewerkers te betrekken bij alle milieuvriendelijke stappen die je zet. Dit kun je doen door ze te informeren over de voordelen van duurzaam ondernemen, bijvoorbeeld via workshops of nieuwsbrieven. Door het creëren van bewustwording, kun je duurzaamheid integreren in je bedrijfscultuur. Hoe meer je medewerkers betrokken zijn, hoe makkelijker het wordt om gezamenlijk positieve veranderingen door te voeren.

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl, starten.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.

Blog

Je bedrijf milieuvriendelijker maken? Zo pak je het aan


Alles wat je moet weten over een zakelijk postadres als startende onderneming


Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer