Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Wanneer ben ik ondernemer?

Het is een vraag die veel starters hebben: wanneer mag ik mezelf ondernemer noemen? Wanneer ben je écht ondernemer? Is jezelf inschrijven bij de Kamer van de Koophandel voldoende of moet je voldoen aan eisen van de Belastingdienst? Je leest er meer over in dit kennisartikel.

Drie criteria

Er zit een verschil tussen of jezelf ondernemer noemen en of de Belasting vindt dat jij ondernemer bent. Over het algemeen word je gezien als ondernemer als jij iets verkoopt aan anderen (en niet klusjes voor vrienden of familie uitvoert) en je daarmee omzet maakt. De Kamer van Koophandel stelt drie criteria aan ondernemerschap:

  • Je levert goederen en/of diensten
  • Je vraagt hier geld voor (geen symbolische vergoeding)
  • Je neemt deel aan het economische verkeer

Voldoe je aan deze eisen, dan kun je jezelf inschrijven bij de Kamer van Koophandel.

LET OP: ingeschreven zijn bij de Kamer van Koophandel betekent niet dat je automatisch door de Belastingdienst als ondernemer wordt gezien. De Belastingdienst maakt onderscheid tussen ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting en ondernemer voor de btw.

Aanwijzingen

Er zijn ook een aantal maatstaven of aanwijzingen om te checken of je een onderneming hebt. Als je jouw werk met regelmaat – zoals een of twee dagen per week – uitvoert bijvoorbeeld, of voor langere tijd aan één project werkt. Als je voor verschillende opdrachtgevers werkt, is het ook een aanwijzing dat je een onderneming hebt. Als jij ook beslist hoe en wanneer jij je werk doet, is dat ook een aanduiding dat je zelfstandig ondernemer bent.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jij wel wilt ondernemen, maar je nog geen opdrachtgevers hebt. In dat geval kun je je toch inschrijven bij de Kamer van Koophandel – als je aantoont dat je toch aan de criteria van de KvK gaat voldoen.

Voorbeelden

Stel: je bent erg handig en knapt voor je familie en vrienden in je vrije tijd wel eens fietsen op. Hiervoor vraag je alleen geld om benodigd materiaal te kunnen kopen. Dan ben je geen ondernemer en hoef je je niet in te schrijven.

Stel: je besteedt een paar dagen per week in het opkopen, repareren, opknappen en verkopen van fietsen en doet dat voor iedereen. Je wil winst maken en rekent daarom een extra bijdrage voor elke fiets die je repareert of verkoopt. In dit geval ben je wel ondernemer en moet je jouw bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel.

Wil jij starten als ondernemer? Download dan onderstaande gratis whitepaper, waarin je stap voor stap wordt uitgelegd hoe je jouw bedrijf begint.

Blog

Je bedrijf milieuvriendelijker maken? Zo pak je het aan


Alles wat je moet weten over een zakelijk postadres als startende onderneming


Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer