Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Van starter naar leidinggevende. Zo maak je de stap!

Martijn Pennekamp
18 september 2024

Als je bedrijf groeit, dan veranderen ook de taken voor jou als ondernemer. Als je bedrijf klein is dan heb je waarschijnlijk veel uitvoerende taken. Als je bedrijf groeit en steeds meer personeel aanneemt, dan krijg je gaandeweg steeds meer leidinggevende en coördinerende taken. Deze overgang verloopt niet altijd soepel, omdat hiervoor andere vaardigheden gevraagd worden. We vroegen management opleider Streng Dijkerman & Partners voor adviezen hoe je deze stap goed kunt maken.

Van uitvoerder naar coördinator

Laten we eerst kijken wat er verandert als je van een uitvoerende naar een coördinerende rol in je bedrijf gaat.

  1. Van zelf uitvoeren naar leidinggeven. Je verschuift van het uitvoeren van taken naar het aansturen van anderen in hun taakuitvoering.
  2. Werknemers voorzien van informatie. Je bent verantwoordelijk voor het zorgen dat anderen de juiste informatie hebben om hun werk te doen.
  3. Anderen ontwikkelen. Je richt je steeds meer op het selecteren, delegeren, motiveren en ontwikkelen van anderen in plaats van je eigen groei.
  4. Meerdere rollen. Je neemt meer verschillende rollen aan en speelt in op veranderende verwachtingen van anderen.
  5. Inspirator zijn. Er wordt van je verwacht dat je een inspirator bent en richting geeft aan je team.
  6. Meer afstand tot werknemers. Als je bedrijf steeds groter groeit, ervaar je een grotere afstand tot collega’s en heb je minder vrijheid om vrijuit te spreken.

Adviezen om een goede leidinggevende te worden

Leiders worden meestal niet geboren, maar ontwikkelen zich als leider. Wees dus niet te streng voor jezelf als je jouw nieuwe leidinggevende rol moeilijk vindt. We willen je graag de volgende adviezen geven om een goede manager van je eigen bedrijf te worden.

  1. Maak van leidinggeven je hoofdfocus. Besluit dat jouw primaire taak het leiden van anderen is en handel daarnaar. Prioriteer werkzaamheden die hier direct aan gerelateerd zijn.
  2. Delegeer om te groeien. Succesvolle leiders delegeren zoveel mogelijk, zodat hun medewerkers kunnen groeien. Hierdoor kun jij tijd besteden aan strategische prioriteiten.
  3. Ontwikkel communicatieve vaardigheden. Zo’n 90% van de managers die doorgegroeid zijn van een uitvoerende rol presteren ondermaats op communicatieve vaardigheden. Investeer hierin om effectiever om te gaan met medewerkers, klanten en hoger management.
  4. Creëer draagvlak voor verandering. Voor groei in een bedrijf is vaak ook verandering nodig. Medewerkers willen vaak wel veranderen, maar niet door anderen veranderd worden. Zorg dat ze zelf willen veranderen door hen te helpen zich emotioneel te verbinden met de doelen, hun angsten te overwinnen en de verandering als passend bij zichzelf te zien.
  5. Weerstand is een kans om te leren. Het betekent dat iets belangrijk is voor je medewerkers. Ga in gesprek, leer ervan en zorg ervoor dat je hun standpunten begrijpt voordat je verwacht dat zij jou begrijpen.
  6. Zoek ondersteuning voor je eigen ontwikkeling. Je groeit als leidinggevende in interactie met anderen. Zoek actief hulp in de vorm van een rolmodel, coach, cursus of intervisiegroep om jezelf te blijven ontwikkelen. Streng Dijkerman & Partners biedt verschillende management opleidingen waarin je belangrijke, leidinggevende vaardigheden leert.

Sommige ondernemers vinden het niet leuk dat hun rol in hun eigen bedrijf verandert. Voor de ontwikkeling en groei van je bedrijf is het echter noodzakelijk dat je die stappen neemt. We hopen dat we je met de adviezen in dit artikel vooruit hebben kunnen helpen.

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl, starten.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.

Blog

Van starter naar leidinggevende. Zo maak je de stap!


Carrièrepaden in de VVT: de juiste baan kiezen


Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer
Starter
in beeld
Melanie Broekhuis
Liefdeskriebels
Lees meer