Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Wat moet ik weten over modelovereenkomsten?

Op 1 mei 2016 is de VAR vervallen. Daar voor in de plek zijn modelovereenkomsten gekomen. Wat moet je allemaal weten over modelovereenkomsten? We vertellen je het hieronder.

Alles over de wet DBA en modelovereenkomsten

Wat gebeurde er toen de wet DBA van kracht ging?

In 2015 heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel ‘Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie’ aangenomen. Op 26 januari 2016 heeft de Eerste Kamer gestemd over de wet. Naar aanleiding hiervan is de VAR per 1 mei 2016 komen te vervallen. In plaats van de VAR is er een systeem met door de Belastingdienst vooraf goedgekeurde modelovereenkomsten in het leven geroepen.

Wat betekenen modelovereenkomsten voor jou als zzp'er?

Door het wegvallen van de VAR kun je als zzp'er de opdrachtgever niet langer vrijwaren voor het inhouden en afdragen van loonheffingen.

De Belastingdienst moet de werksituatie van een zzp’er nu goedkeuren aan de hand van tevoren getoetste overeenkomsten. De opdrachtgever weet dan ook dat hij geen loonheffingen hoeft in te houden. Die overeenkomsten moeten dan wel zo zijn opgesteld dat geen sprake is van een dienstbetrekking. In de praktijk zullen zzp’er en opdrachtgever uiteraard wel conform die overeenkomst moeten werken om die vrijwaring van de Belastingdienst te kunnen behouden.

De Belastingdienst heeft al meerdere goedgekeurde overeenkomsten op hun website gepubliceerd. Voor de tussenkomstbureaus is er ook al een overeenkomst gepubliceerd. Je kunt het tussenkomstmodel en andere modelovereenkomsten vinden bij onze partner HalloLex. Speciaal voor de leden van Het Ondernemerscollectief hebben wij 10% korting kunnen bedingen op alle losse contracten van Lex en 1 maand gratis proberen van Lex (zonder verplichtingen) t.w.v. € 77,- ex btw. Word nu lid van Het Ondernemerscollectief en profiteer van korting op je voorwaarden én van korting op talloze andere producten en diensten voor jou als ondernemer. Lees hier meer over de korting.

Daarnaast geldt voor zzp’ers dat zij nog steeds moeten kunnen aantonen dat zij aan de fiscale criteria van het ondernemerschap voldoen om recht te hebben op de fiscale voordelen. Als je (buiten dienstbetrekking) kunt werken met een goedgekeurde modelovereenkomst maar je kunt niet aantonen dat je ondernemer bent, doordat je bijvoorbeeld maar één opdrachtgever hebt, dan word je door de belastingdienst voortaan gezien als resultaatgenieter.

Let op: de wet DBA is uitgesteld tot nader order. Het kabinet streeft naar nieuwe wetgeving per 2021. Tot die tijd worden alleen kwaadwillenden beboet.

Wat voor modelovereenkomsten zijn er beschikbaar?

Er zijn drie categorieën modelovereenkomsten beschikbaar.

De eerste is de al genoemde algemene overeenkomst, opgesteld door externe partijen, soms samen met de Belastingdienst. Hiermee zijn bijna alle arbeidsrelaties, waarbij geen sprake is van een dienstbetrekking, gedekt.

De tweede categorie bestaat uit voorbeeldovereenkomsten voor bedrijfstakken en beroepsgroepen. Sectoren en belangenorganisaties kunnen deze voorleggen. Ze zijn bedoeld voor iedereen die volgens de voorwaarden van de betreffende branche of beroepsgroep werkt.

Als derde is er nog de individuele overeenkomst. Individuele opdrachtgevers of opdrachtnemers kunnen deze voorleggen aan de Belastingdienst.

Hoe lang is een goedgekeurde modelovereenkomst geldig?

Als er niets aan de werksituatie en afspraken in de overeenkomst wijzigt dan is de overeenkomst maximaal 5 jaar geldig. Verandert je werksituatie dan zal je sowieso moeten kijken of je nog met de modelovereenkomst kunt werken of dat deze moet worden aangepast aan de veranderende werksituatie.

Welke alternatieven voor de modelovereenkomsten zijn er?

Als je perse ondernemer wil blijven dan kun je denken aan een combinatie van ondernemerschap en werknemer zijn. Dat kan met een DUBV. Als Uniforce professional ben je eigenaar van je B.V. en ben je tevens sociaal verzekerd werknemer van de B.V. Zo kun je jezelf detacheren bij opdrachtgevers.

Vind je het niet belangrijk om je ondernemerschap te verliezen dan kun je denken aan:
– Loondienst (intern) bij je werkgever
– Loondienst (extern) bij een payroll of detacheringsbureau

TIP Heb je vragen over de wet DBA of modelovereenkomsten? Op deze pagina van de Belastingdienst vind je een actueel overzicht van wat er speelt rond de wet DBA. Je vindt er antwoord op vragen, kunt modelovereenkomsten zoeken en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.

Andere artikelen die ook interessant voor je kunnen zijn:

 

 

Blog

Veiligheid op het werk; investeer hierin!


Zo start je een succesvol uitzendbureau: een complete gids voor beginners


Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer