De voor- en nadelen van rechtsvormen op een rijZodra je bent begonnen met de voorbereidingen op jouw bestaan als ondernemer, komen de rechtsvormen in beeld. Bij het inschrijven van jouw bedrijf bij de Kamer van Koophandel moet je immers aangeven of je een eenmanszaak of bijvoorbeeld een bv start. In dit kennisartikel zetten we de voordelen en nadelen van de eenmanszaak, (flex) bv, Declarabele Uren (DU)bv, maatschap en coöperatie voor je op een rijtje. Je kunt als ondernemer uit diverse rechtsvormen kiezen zoals:
EenmanszaakEen eenmanszaak is feitelijk geen rechtspersoonlijkheid. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen je ondernemingsvermogen en privévermogen. Je bent dus volledig aansprakelijk voor alle handelingen en de financiële status van het bedrijf. Als je failliet gaat, ben je dus volledig verantwoordelijk – net als je partner als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd. De voordelen van een eenmanszaak:
De nadelen van een eenmanszaak:
De VOFBij het kiezen van een rechtsvorm moet je je afvragen hoe jij wilt ondernemen. Houd je het op een eenmanszaak of wil je gezamenlijk ondernemen? Wil je graag samen met andere ondernemers één bedrijf starten? Kies dan voor een vennootschap onder firma. Bij deze rechtsvorm brengen alle vennoten iets in. Denk daarbij aan geld, goederen of arbeid. Elke vennoot is vervolgens aansprakelijk voor de totale schulden van de VOF. De voordelen van een VOF:
De nadelen van een VOF:
De bvDoor een wetswijziging in oktober 2012 is het tegenwoordig gemakkelijker om een bv op te richten. Zo'n bv wordt ook wel een 'flex bv' genoemd, maar in principe is elke bv tegenwoordig een 'flex bv'. Binnen een bv is een statutair directeur of bestuurder aangesteld. Je bent in die rol niet privé niet verantwoordelijk voor zakelijke schulden, tenzij je als zzp'er vanuit een bv geen belastingen of premies afdraagt. Dit heet bestuurdersaansprakelijkheid.
De nadelen van een bv:
MaatschapWat is een maatschap? In een maatschap werk je als zzp'er samen met andere zelfstandige ondernemers. Deze rechtsvorm zie je veel bij bijvoorbeeld advocaten, tandartsen en fysiotherapeuten. Je kiest een gemeenschappelijke naam waaronder iedere zelfstandig ondernemer zijn beroep uitoefent. Je werkt dus min of meer samen. Ieder heeft zijn eigen ervaring en specialiteit, waardoor je samen de krachten bundelt. De voordelen van een maatschap:
De nadelen van een maatschap:
CoöperatieSamenwerken in een coöperatie: wat houdt dat in? Een coöperatie is een soort vereniging die je met minimaal twee personen start. De coöperatie als bedrijf is aansprakelijk bij schulden. Is er een tekort aan financiële middelen? Dan is elk lid voor een gelijk deel verantwoordelijk. Je kunt ook een coöperatie met beperkte aansprakelijkheid (BA) of uitgesloten aansprakelijkheid (UA) oprichten. Als je een coöperatie wilt oprichten, regel je dit bij een notaris en schrijf je het bedrijf in bij het Handelsregister. In een coöperatie beslis je in en raamovereenkomst over de onderlinge verantwoordelijkheden en de aansprakelijkheid. Wie is verantwoordelijk voor wat en wat is de omzetverdeling? In een coöperatie moet je ook btw afdragen. Als je in een coöperatie werkt, let dan op dat je ondernemer blijft voor de inkomstenbelasting. De voordelen van een coöperatie:
De nadelen van een coöperatie:
Zoals je ziet: elke rechtsvorm heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zorg dus dat je een weloverwogen beslissing maakt. In ons stappenplan vind je meer handige handvatten om als ondernemer van start te gaan! Boekhouding op ordeWelke rechtsvorm je ook kiest, zorg dat je voldoende aandacht besteedt aan je boekhouding. Onderstaande boekhoudpakketten kunnen je helpen om je administratie en boekhouding overzichtelijk en inzichtelijk te maken. Meer weten? Klik op 'bekijk nu' voor meer informatie. |
Nieuws |